37

داکتر عبدالحکیم طبیبی

از کتاب: گرآورده های مهم

داکتر عبدالحکیم طبیبی در ماه میزان سال ۱۳۰۴ شمسی در شهر کابل مرکز افغانستان متولد و تحصیلات خود را در لیسه حبیبیه به پایان برد و آنگاه به دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه کابل رفت. از دانشگاه جرج واشنگتن در سال ۱۹۵۲ و از امریکن یونیورسیتی در ۱۹۵۴ به دریافت درجات فوق لیسانس و دکتری نائل شد.

در سال ۱۳۳۴ در شعبه سوم وزارت امور خارجه مدیر و رئیساداره خدمات سیاسی شد و از سال ۱۳۲۵ به بعد به سمت دبیر اول مستشار و وزیر مختار در نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل انجام وظیفه نمود. در سال های ۱۳۴۴- ۱۳۴۵ وزیر عدلیه و از سال های ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۲ سفیر کبیر افغانستان در یوگوسلاوی، جاپان و هند و سفیر اکرودیته در بلغارستان، فلیپین ، نپال و سفیر کبیر افغانستان در سازمان ملل متحد بود. وی هنگامی که روس ها افغانستان را مورد تجاوز قرار دادند از این سمت استعفا کرد.


داکتر طبیبی ۳۵ سال در مجامع بین المللی و کنفرانس های حقوقی بین المللی به نمایندگی از افغانستان شرکت کرده است. نتیجه این فعالیت های او کتابی است به عنوان « حقوق دریاها » و « حق ترانزیت » که در سال ۱۹۵۹ به زبان انگلیسی در سویس و سپس در سال ۱۹۶۰ در مجله حقوق پراگ و در ۱۹۷۱ به صورت کتاب از سوی کمیته مشورتی حقوقی هند و در سال ۱۹۷۲ در مجله بین المللی حقوق وین منتشر شده است.


سایر تألیفات او از این قرار است :


۱. سیاست بین المللی از نشریات مؤسسه خدمات سیاسی وزارت خارجه.

۲.سازمان ملل از نشریات مؤسسه بین المللی خدمات سیاسی وزارت خارجه.

۳.دموکراسی از نشریات وزارت عدلیه.

۴.حقوق ترانزیت از نشریات وزارت عدلیه.

۵.حقوق دریایی چاپ وزارت مطبوعات سابق.

۶.حقوق ترانزیت ممالک بی دریا ( انگلیسی ) وزارت معارف.

۷.سید جمال الدین افغانی و سید تصوف از نشریات وزارت اطلاعات.

۸.تاریخ افغانستان

۹.تاریخ هرات که در سال های اخیر در امریکا ، پاکستان و ایران منتشر شده است.

۱۰.خاطرات پریشان.


داکتر طبیبی به عنوان عضو برجسته ، در تدوین قانون اساسی افغانستان و « لویه جرگه » و تصویب قانون اساسی در سال ۱۳۴۳شرکت داشت. وی به دریافت نشان های متعهد و افتخار نائل شده است. از چهل سال پیش به این طرف در مجلات داخل و خارج مقالات سیاسی ، حقوقی، ادبی، تاریخی و اقتصادی نوشته است.