متن پروتوکول ۱۸۸۵ م
مارکویس سالسبری وزیر خارجه دولت علیا حضرت ملکه انگلیس و جلالت مآب ، م جیورجس دی ستال سفیر کبیر و نمایندۀ فوق العاده عالیحضرت امپراطور روسیه بدربار علیا حضرت ملکه بریتانیه با هم فراهم آمده و پروتوکول ذیل را از طرف حکومت های مربوطه خویش امضا نمودند:
۱- موافقه بعمل آمد که سرحدات شمالی افغانستان بین هریرود و دریای آمو بقرار ذیل تعیین گردد: خط مرزی از هری رود به فاصله دو ورستی (هر ورست: ۱۰۷۶ کیلومتر) پائین قلعۀ ذوالفقار آغاز گردیده و خط سرخ نقشۀ نمبر (۱) ضمیمۀ پروتوکول را تعقیب کرده و تا نقطه (K) بصورتی امتداد می یابد که بفاصله ۳۰۰ فت انگلیسی از کنار نشیب گردنۀ
غربی دور باشد (به شمول علایم N.M.L که بر حصۀ شمالی گردنه نشانی شده)
از نقطه K خط مرزی بر بلندی هائی میگذرد، که در شمال گردنۀ دومین واقع اند و سمت شرقی دو شاخه را قطع کرده و به فاصله ۸۵۰ ساجن از نقطۀ تقاطع راههای آدم یولان کونگرویلی و آق رباط میرسد، و بعد ازان بلندیهائی را قطع کرده می کند که نقشه نمبر ۲ ضمیمۀ این پروتوکول به علامت P نشانی شده است. ازینجا خط سرحدی بسوی در جنوب غربی مقابل راه آق رباط میل کرده و بین خلیج نمک (نشانی شده به علایم R.Q) واقع جنوبی آق رباط و شمالی ساومه کاریز میگذرد، و ساومه کاریز در خاک افغان داخل میشود بعد ازین خط مرزی به ایسلیم رسیده و کنار راست ایگری گوی یوک را گرفته و ایسلیم را در خارج خاک افغان قرار میدهد.
بعد ازینجا بر قلۀ کوه های کنار راستر ایگری گوی یوک گذشته و چمن بید را نیز خارج سرحدات افغانی قرار و پس ازین به کنار راست کوشک و حوض خان میرسد.
پس از حوض خان به خط مستقیم به حوزۀ مرغاب و شمال مروچاق میگذرد که اراضی مشروبه دریای ساریکس Sariks و مرا مراتع آنرا بخاک روسیه وا میگذارد. به چنین صورت بین ترکمانان تبعۀ روسیه و امیر افغانستان خط سرحدی به سمت شرق مرغاب به شمال وادی قیصار و غرب وادی سنگلک ( آب اندخوی) میرسد و اندخوی را بسمت شرقی خود گذاشته به خواجه صالح واقع کنار آمو وصل می شود.
اما تحديد مراتع مردم این سرزمینها به کمشنرهای مقرر شده تعلق دارد و اگر ایشان به فیصله ای رسیده نتوانند حکومتین بریتانیه و روس آنرا بر اساس نقشه هائی که کمشنرهای مذکور کشیده و امضا کرده باشند حل و فصل خواهد کرد. برای تصفیه کلی این مسئله خطوط برجسته سرحدی بر نقشه هائی که ضمیمۀ این پروتوکول اند نشانی شده و معتبر است.
۲- موافقه بعمل آمه که کمشنرهای مقرر حکومت علیا حضرت ملکه بریتانیه و آیرلیند و امپراطور کل روسیه باید برای ملاحظه و تعیین نقاط سرحدی افغان طوریکه در مادۀ گذشته شرح داده شده به همان مواقع بروند، یک نفر کمشنر از طرف عليا حضرت ملکۀ بریتانیه و دیگری از جانب عالیحضرت امپراطور روسیه مقرر خواهد شد و محافظین این کمسیون از هر طرف در حدود صد نفر خواهند بود و بدون موافقۀ کمشنران طرفین در ان افزونی بعمل نخواهد آمد.
کمشنران باید دو ماه بعد از امضای این پروتوکول در ذوالفقار با هم فراهم آیند، و فوراً به تعیین خطوط سرحدی مطابق شروط فوق بپردازند.
۳- موافقه شد که تحدید سرحدی از ذوالفقار آغاز شود و به هر عجلتی که بعد از ملاقات و آغاز کار کمشنران ممکن گردد، بی طرفی پنجده در سر زمین بین خط شمالی از بند نادر تا برج اوَرَزخان و خط جنوبی از مروچاق تا حوض خان تحدید شود. و تهانه های سرحدی روسیه و افغان در مرغاب بر بند نادر و مروچاق باشند. و به هر عجلتی که ممکن گردد کمشنران کار خود را دوام داده و به نتیجه ای برسانند.
۴- به هر اندازه که کار تحدید خطوط مرزی پیش میرود، طرفین به ایجاد تهانه های سرحدی خود آزاد باشند.
۵- موافقه شد که کمشنر طرفین بعد از انجام ،کار نقشه های مربوطه را ترتیب و امضا کرده و به حکومتهای خود بسپارند. اشخاص ذیل که اختیار تام داشتند پروتوکول کنونی را امضا و تصدیق و مهر نمودند.
در لندن ۱۰ ستمبر ۱۸۸۵
( آمضاء: سالسبری و ستال)