پروانه ها فرهنگ منع خشونت عليه زنان را در تاريخ بشريت رقم زدند
اوایل نوامبر سال 1960 میلادی جنرال رافایل تروخیو رئیس جمهور دومینکین اعلام داشت که کشورش با دو مشکل مواجه است ؛ کلیسا و خواهران میرابال .
چهار خواهر خانواده میرابال هریک ( پاتریا ، دِد ،مینیربا و ماریا ترسا ) . پدر شان تاجر مؤفق بود و زندگی مرفه داشتند .
مینیربا که متأثر از ا فکار عمومی بود ، خود به جنبش ضد تروخیو پیوست . وی در رشته حقوق تحصیل نموده بود ، اما بدستور تروخیو مؤفق به اخذ دیپلوم خود از دانشگاه نشد .
مینیربا با مبارزهٔ پیگیر و دومدار خود توانست خواهران خود و مردم بیشماری را بدور خویش جمع نماید که سرانجام جنبش 14 جنوری را بوجود آوردند و این جنبش منجر به سر نگونی تروخیو گردید .
همقطاران شان اسم پروانه را برای مینیربا انتخاب کردند بعدآ خواهران میرابال را بنام پروانه هانامیدند.
تروخیو بار ها همسران پروانه ها را زندانی و شکنجه نمود تا آنها را از ادامه فعالت علیه خود باز دارد اما مؤفق نشد . بلاخره در شام 25 نوامبر 1960 م هنگامیکه ( پاتریا ،مینیربا و ماریا ترسا ) از ملاقات همسران شان اززندان باز گشتند ، توسط اشخاص ناشناس مورد ضرب و شتم قرار گرفتند ، سپس آنها را خفک کرده ، به قتل رسانیده بعد ازآن موتر شان را در یک عملیات ساختگی به پائین دره پرتاب نموده بودند .
مردم دومینیکن هرگز تو ضحات مقامات را در کشته شدن آنها در حادثه رانندگی باور نکردند و عنوان پروانه های فراموش ناشدنی را ( Inolvidables Mariposas )
به خواهران میرابال بکار بردند که نقطه ٔ عطف در سقوط حکومت تروخیو بود.
دِد میرابال بعد از مرگ خواهران خود با تمام توان و قدرت درترویج عقاید شان تلاش نمود. او در حومه شهر سائوسیدو در جمهوری دومینیکن موزیمی بنام میرابال ساخت و در آن وسایل شخصی و زندگی خواهرانش را بانمایش گذاشت.
بعد از کشته شدن خواهران میرابال بسیاری از کشور های امریکای لاتین و برخی دیگر از کشورها در سراسر جهان تاریخ 25 نوامبر را ) روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان)
اعلام کردند . البته این روز در کشور های مختلف جهان عناوین مختلف داشته مثلآ ( خشونت
علیه زنان ممنوع) ، (روزی برای پایان خشونت علیه زنان ) و ... تا اینکه سر انجام 39 سال بعد از کشته شدن خواهران میرابال ( پروانه ها ) در مجمع عمومی سازمان ملل متحد سال 1999 م، 25 نوامبربه عنوان ( روز مبارزه با خشونت علیه زنا ن ) نامگذاری شد که در کشورما تا هنوز 25 نوامبرکمتر بگوش ها آشنا است .
علاوه بر روز مبارزه با خشونت علیه زنان ، زنان روز دیگری هم دارند که آن تاریخ 8 مارچ است . این بگوش ها آشناست .همینکه 8 مارچ میگویم همه میدانند که منظور ما روز جهانی زن است . " تنها چند زن تحصیل کرده؟این روز همبستگی بین المللی زنان بوده که این روز یاد و بود خاطره ٔ قربانیان راه انسانیت و آزادی و همچنین روز مبارزه علیه خشونت و مبارزه علیه تعبیض و تفرق زن و مرد در جامعه ٔ بشری است .