عهد نامه با نصیر خان بن محراب خان
چون نصیر خان مطیع الملک شاه شجاع و سرکار انگلیس است بنا بران به شرایط ذیل او و خاندانش به حکمرانی قلات نصیر مقرر میدارند:
ا – مير نصیر خان و اخلافِ او همواره مطیع و فرمانبردار شاه کابل خواهد بود، طوریکه اسلافش بودند.
۲- ولایت کچهی و مستنگ که بعد از قتل محراب خان گرفته شده بود واپس از طرف شجاع الملک به نصیر خان داده می شود. (بدون شال یعنی کویته)
۳- اگر شاه یا سرکار انگلیس بودن لشکری را در نقاط حکمرانی خان لازم بینند مجاز خواهند بود.
۴- یک نفر نماینده سرکار انگلیس همواره بدربار نصیر خان و اخلافش خواهد بود تا مطابق هدایات او عمل کنند.
۵- راه آمد و رفت تجار افغانستان را خان قلات تا دریای سند و لنگرگاه سومیانی به خوبی حفاظت خواهد کرد و محصول معينه اموال التجاره به میر نصیر خان داده خواهد شد و از آنچه سرکار انگلیس معین میکند تجاوز نخواهد شد.
۶- اگر دشمنی بر میر نصیر خان حمله آورد و یا بین او و نمایندۀ سرکار انگلیس اختلافی روی دهد سر کارِ انگلیس به حفظ خان و رفع اختلاف خواهد کوشید.
۷- میر نصیرخان و اخلاف او بدون منظوری و رضای سر کار انگلیس و شاه شجاع الملک با هیچ حکومت دیگری داخل عهد و پیمان نمیگردد و به کلی پابند رأی شاه و دولت انگلیس خواهد بود اما با دوستان و اقارب خود مکاتبه کرده می تواند.
۸- میر نصیر خان برای اعاشه شاۀ نواز خان مبلغی و یا جاگیری را بوسیلهٔ سرکار انگلیس خواهد داد، به شرطیکه مشار اليه در کشور انگلیسی سکونت کند.
۱۶ اکتوبر ۱۸۴۱ع ۲۰ شعبان ۱۲۵۷ هـ
مهر و امضاء آکلند مهر و امضا: میر نصیر خان
تصدیق معاهدۀ ۱۰ جنوری ۱۸۴۲ م از طرف گورنر جنرل هند.
(ترجمه از معاهدات اردو ۷ ، ۷۵)
بعد ازین معاهده ۴ می ۱۸۵۴ در مستنگ بین جان جیکب پولتیکل ایجنت سنده و میر نصیر خان امضا شده که خانی قلات به موجب آن مستقیماً زیر اداره انگلیس آمده و نامی از سلطه افغانستان دران نیست.
( ص ۷۷، ج ۷ معاهدات مذکور)
همچنان معاهده ۲۰ فروری ۱۸۶۳ بین خداداد خان قلات و میجر گرین رزیدنت قلات امضا شده که دران تمدید خطوط تیلفون و تلگراف را در خاک خود اجازت داده و حفاظهٔ آنرا تعهد کرده است و به موجب این عهد نامه خاک بلوچستان به کلی ضمیمه هند بریتانوی شده است.
( ص ۷۹ ج ۷ معاهدات مذکور)